Mastercard - Globalna obavijest o privatnosti

Datum stupanja na snagu: 6/6/2019

Mastercard International Incorporated i njegova povezana društva (pod zajedničkim nazivom, “Mastercard”) poštuju vašu privatnost.Ova Globalna obavijest o privatnosti opisuje vrstu osobnih podataka koje prikupljamo, svrhu prikupljanja, stranke sa kojima ih možemo dijeliti, i mjere koje poduzimamo za zaštitu podataka. Isto tako, govori o vašim pravima i odabirima vezano za vaše osobne podatke te o načinu na koji nas možete kontaktirati o našim praksama zaštite privatnosti.

Napominjemo da također djelujemo u ime i po uputama financijskih institucija, trgovaca i drugih partnera koji obrađuju osobne podatke, uključujući i obradu platnih transakcija. Molimo provjerite i njihova pravila privatnosti za više informacija u pogledu obrade vaših osobnih podataka u tom pogledu.

Naše prakse zaštite privatnosti se mogu razlikovati u zemljama u kojima poslujemo radi usklađivanja sa lokalnim praksama i zakonskim zahtjevima. Posebne obavijesti o privatnosti se mogu primijeniti na neke naše proizvode i usluge. Molimo posjetite web stranicu ili digitalni sadržaj određenog proizvoda ili usluge da bi saznali više o našim praksama zaštite privatnosti i korištenja podataka vezano za proizvod ili uslugu.

TRUSTe TRUSTe


1. Osobni podaci koje možemo prikupljati

Izraz “osobni podaci” podrazumijeva sve podatke koji se odnose na identificirane osobe ili one koje se mogu identificirati. Primjeri osobnih podataka uključuju: ime, adresu elektroničke pošte, IP adresu, broj osobnog računa i broj telefona. Moguće je da ćemo prikupiti sljedeće osobne podatke:

 • Transakcijski podaci, kao što su broj osobnog računa, naziv i lokacija trgovca, datum i ukupan iznos transakcije, i drugi podaci koje pružaju financijske institucije ili trgovci kada nastupamo u njihovo ime.
 • Podaci o proizvodima i uslugama, kao što su podaci o registraciji i plaćanju, te specifični podaci o programu, kada zatražite proizvode ili usluge izravno od nas, ili sudjelujete u marketinškim programima.
 • Web stranica, podaci o korištenju uređaja i mobilne aplikacije, te slični podaci koji su prikupljeni automatskim načinom, kao što su kolačići i slične tehnologije.
 • Prijave za posao i povezani podaci kada se prijavljujete za posao kod nas.
 • Poslovni kontakt podaci kada radite za nekog od naših poslovnih partnera.

Za svrhu ove Globalne politike privatnosti, izraz “osobni podaci” podrazumijeva sve podatke koji se odnose na identificirane osobe ili one koje se mogu identificirati. Primjeri osobnih podataka uključuju: ime, adresu elektroničke pošte, IP adresu, broj osobnog računa i broj telefona. Moguće je da ćemo prikupiti različite vrste osobnih podataka koje se odnose na vas u dolje opisanim situacijama.

Osobni podaci koje primamo od financijskih institucija, trgovaca, i ostalih partnera vezano za Mastercard proizvode ili usluge

Kao izvršitelj platnih transakcija i pružatelj povezanih usluga, prikupljamo ograničen broj podataka vezanih za vaše platne transakcije, kao što su broj osobnog računa, ime i lokacija trgovca, datum i ukupan iznos transakcije. Još važnije, obično ne trebamo niti prikupljamo ime vlasnika kartice ili druge kontakt podatke za potrebe izvršenja platnih transakcija.

Povrh toga, za određene proizvode i usluge, vaše financijske institucije, trgovci sa kojima vršite transakciju ili drugi partneri nam mogu pružiti više podataka o vama, ili ih možemo izravno prikupiti od vas kako bismo vam pružili te proizvode ili usluge u njihovo ime, pružili podršku njihovom poslovanju ili izvršili radnje obrade u njihovo ime.

U gore navedenim slučajevima, mi nastupamo u ime i prema uputama financijskih institucija, trgovaca i ostalih partnera koji djeluju kao voditelj zbirke osobnih podataka. Osim ako smo drukčije ovlašteni zakonom, mi ćemo obraditi vaše osobne podatke za potrebe izvršenja platnih transakcija ili za svrhe ugovorene između Mastercard-a i financijskih institucija, trgovaca i ostalih partnera. Pregledajte njihova pravila o zaštiti podataka za više informacija vezanih za obradu vaših osobnih podataka.

Osobni podaci koje prikupljamo kada vam izravno pružamo Mastercard proizvode i usluge

Mastercard vam može izravno pružiti proizvode i usluge kao što su marketinški programi, nagradni programi, eWallets, pretplatne usluge, programi lokacijskih upozorenja, i alati za biometrijsku autentifikaciju. Za iskorištavanje pogodnosti jednog ili više od ovih proizvoda i usluga, možete nam izravno poslati podatke putem raznih načina, uključujući: (a) na našim web stranicama i digitalnim sredstvima, (b) odgovarajući na marketinške i ostale poruke, (c) prijavom za Mastercard proizvode ili usluge, ili (d) kroz vaše sudjelovanje u ponudi, programu ili oglašavanju. Isto tako, možemo prikupljati osobne podatke o vama kroz vaše korištenje naših proizvoda ili usluga, od poduzeća koja koriste ili omogućavaju naše proizvode ili usluge, iz javno dostupnih izvora, ili od trećih strana s kojima surađujemo. Vaši osobni podaci nam mogu biti proslijeđeni od vaših financijskih institucija, trgovaca, ili ostalih poslovnih partnera.

Dolje je priložen pregled vrste osobnih podataka koje možemo prikupljati vezano za programe koje vam izravno nudimo. Svaki program se razlikuje tako da, gdje je to primjenjivo, pregledajte relevantne obavijesti o zaštiti privatnosti za specifične programe kako bi dobili više informacija o korištenju vaših osobnih podataka za taj program.

 • Informacije o registraciji i plaćanju: Mogli bismo prikupljati vaše kontakt podatke (kao što su ime, adresa elektroničke pošte, broj telefona, adresa za naplatu i slanje), korisničko ime i lozinka, starost, datum rođenja, spol, obiteljski status, jezične preferencije, broj osobnog računa, ime i lokacija trgovca, datum i ukupan iznos transakcija, datum prestanka važenja kartice i njen verifikacijski kod.

 • Informacije koje obrađujemo kako bi vam omogućili program: Možemo prikupljati različite vrste osobnih podataka zavisno o programu. Na primjer, programi koji nude usluge na bazi lokacije će obično zahtijevati prikupljanje vaše adrese ili lokacije. Slično tome, programi koji vam dozvoljavaju autentifikaciju, primjerice prepoznavanjem lica ili otiska prsta, mogu zahtijevati obradu vaše fotografije i/ili biometrijskih podataka. Svi navedeni programi su na bazi slobodne volje, i vaši osobni podaci će se prikupljati samo ako se prijavite za takve programe.

 • Ostale informacije koje odlučite pružiti : Možete odlučiti pružiti ostale informacije, kao što su različite vrste sadržaja (npr. fotografije, članci, komentari), kontakt podaci o prijateljima i drugim osobama za koje biste željeli da ih kontaktiramo, sadržaj koji objavljujete na društvenim mrežama ili kroz članstvo sa trećim strankama, ili ostale informacije koje želite podijeliti sa nama.

Povrh toga, mogli bismo prikupljati ili koristiti osobne podatke za nadzor i sprječavanje prijevara, upravljanje rizikom, rješavanje sporova i ostale povezane svrhe. Takve informacije mogu uključivati broj osobnog računa, ime i lokaciju trgovca, datum i ukupan iznos transakcija, IP adresu, pokazatelj o prijevarama, lokacijske podatke, detalje o trgovcu, kupljene stvari i informacije o sporovima. Za više informacija, kliknite ovdje.

Osobni podaci koje prikupljamo o vašoj interakciji sa Mastercard oglasima, web stranicama, aplikacijama i ostalim digitalnim sredstvima

Mi, naši pružatelji usluga i partneri možemo prikupljati određene informacije o vama putem automatiziranih načina kao što su kolačići i web-pratilice kada komunicirate sa našim oglasima, mobilnim aplikacijama, ili posjećujete naše web stranice, stranice ili ostala digitalna sredstva. Informacije koje prikupljamo na ovaj način mogu uključivati: IP adresu, vrstu pretraživača, operativni sustav, identifikator mobilnih uređaja, geografsko područje, poveznice i informacije o radnjama koje su poduzete, ili komunikaciju sa našim digitalnim sredstvima. „Kolačić” je tekstualna datoteka koja je pohranjena na tvrdi disk računala od strane web servera. „Web-pratilica”, poznata i kao Internetska oznaka, piksel oznaka ili GIF, je tehnologija koja nam pomaže identificirati pristup sadržaju ili posjetu..

Mi koristimo ove podatke kako bi poboljšali naše online proizvode i usluge tako što procjenjujemo koliko korisnika koriste naše online proizvode i usluge, koji sadržaj, proizvode i značajke naših online proizvoda i usluga najviše zanimaju naše posjetitelje, koji tip ponude se sviđa našim potrošačima, te kako naši online proizvodi i usluge funkcioniraju sa tehničkog gledišta. Primjerice, možemo koristiti analitičke web usluge trećih strana na našim web stranicama i mobilnim aplikacijama, kao što je Adobe Omniture. Pružatelji analitičkih usluga koji ih provode koriste tehnologije kao što su kolačići i web pratilice kako bi nam pomogli analizirati kako posjetitelji koriste naše web stranice i aplikacije.

Također, mi, naši pružatelji usluga i partneri možemo prikupljati informacije o vama vezano za naše marketinške aktivnosti, uključujući ponude, nagradne igre, natječaje i oglašavanje. Informacije koje se prikupljaju u ove svrhe mogu uključivati vaše kontakt podatke (npr. ime, poštanska adresa, poštanska adresa i adresa elektroničke pošte, broj telefona), elektronske podatke o identifikaciji (npr. korisničko ime, lozinka, sigurnosna pitanja, IP adresa), kao i podatke prikupljene u kontekstu online marketinških programa (npr. osobne karakteristike, životne i potrošačke navike, interesi, lokacijski podaci te glasovni i slikovni snimci).

Mi, naši pružatelji usluga i partneri možemo prikupljati informacije o vama kako bi vam pružili sadržaj i oglase prilagođene vašim pojedinačnim interesima. Informacije koje su prikupljene u ove svrhe mogu uključivati detalje o stvarima poput određenih stranica ili oglasa koje ste pregledali na našoj web stranici i aplikacijama kao i radnje koje ste poduzeli na istima.

Povrh toga, neki naši online proizvodi i usluge uključuju napredne tehnologije za sprječavanje prijevara kao što su podaci o ponašanju, primjerice vrijeme tipkanja, mjerač ubrzanja, pomicanje položaja i pozicija miša.

Gdje se to zahtijeva prema primjenjivom zakonu, mi ćemo tražiti vaš pristanak prije korištenja gore navedenih automatiziranih sredstava, kao i prije slanja marketinških poruka, prilagođenog sadržaja i oglašavanja.

Pregledajte odjeljak “Vaša prava i izbori” u ovoj Globalnoj obavijesti o privatnosti kako bi saznali o vašim izborima.

Budući da još uvijek ne postoji konsenzus o tome kako bi poduzeća trebala reagirati na mehanizme nepraćenja bazirane na internetskoj tražilici (“DNT”), Mastercard trenutno ne reagira na takve DNT signale. Kako bi saznali više o signalima za praćenje pretraživanja i DNT, posjetite http://www.allaboutdnt.com.

Osobni podaci koje prikupljamo o vama kada se prijavljujete za posao kod

Ako se prijavljujete za posao u Mastercard-u, mi ćemo prikupiti određene osobne podatke iz vaše prijave za posao na našem portalu za poslove, kao što su vaši kontakt podaci (uključujući ime, poštansku adresu, adresu elektroničke pošte i broj telefona), povijest zaposlenja, životopis, kontakt detalje vaših preporučitelja te sve ostale osobne podatke koje pošaljete skupa sa vašom prijavom.

Osobni podaci koje prikupljamo u kontekstu našeg poslovnog odnosa sa financijskim institucijama, trgovcima, i drugim subjektima koji surađuju sa Mastercard

Mogli bismo prikupiti osobne podatke od pojedinaca koji rade za nekog od naših poslovnih partnera (uključujući financijske institucije, trgovce, klijente, dobavljače, prodavatelje, i druge partnere), kao što su ime, naziv posla, odjel i naziv organizacije, adresa poslovne elektronske pošte i poštanska adresa, broj poslovnog telefona, odgovori na sigurnosna pitanja, sigurnosne lozinke i ostale potvrde. Mogli bismo koristiti ove podatke kako bi izravno pružili proizvode i usluge financijskim institucijama, korporativnim klijentima, trgovcima, potrošačima, i partnerima, radi upravljanja našim poslovnim odnosima i financijskim izvještajima, za razvoj franšize i ispravnost, u marketinške svrhe i radi pridržavanja primjenjivog zakona, kao i u računovodstvene, revizijske i naplatne svrhe.

Sažetak pregleda

2. Način korištenja vaših osobnih podataka

Mogli bismo koristiti vaše osobne podatke za:

 • Izvršenje vaših platnih transakcija
 • Zaštitu od prijevara i njihovo sprječavanje, te zaštitu od ostalih zakonskih ili informacijsko sigurnosnih rizika.
 • Pružanje proizvoda i usluga i komunikaciju o istima, a koji se nude od strane Mastercard-a, financijskih institucija, trgovaca i partnera
 • Pružanje personaliziranih usluga i preporuka
 • Funkcioniranje, procjenu i poboljšanje našeg poslovanja, uključujući šifriranje i analizu podataka.
 • Obradu vaše prijave za posao
 • Druge svrhe o kojima ćemo vas obavijestiti u trenutku prikupljanja podataka, odnosno u skladu sa zakonskim ovlaštenjima ili zakonskim zahtjevima.

Ako se nalazite unutar Europskoga gospodarskog prostora ili u Švicarskoj, vaše osobne podatke ćemo koristiti isključivo uz vaš pristanak, onda kada je to potrebno da vam se pruže proizvodi i usluge, kako bi udovoljili zakonskim obavezama, ili kada postoji legitiman i prevladavajući interes koji nužno zahtijeva korištenje tih podataka.

Mogli bismo koristiti osobne podatke koje prikupimo o vama za:

 • Izvršenje vaših platnih transakcija (uključujući autorizaciju, davanje odobrenja, povrat sredstava te ostale radnje koje je tiču rješavanja sporova).
 • Zaštita od prijevara i sprječavanje istih, neovlaštene transakcije, potraživanja i druge obveze, te upravljanje izloženosti riziku i kvalitetom franšize, uzimajući u obzir ispravnost i sigurnost naših platnih mreža.
 • Stvaranje i upravljanje svim računima koje imate kod nas, provjeru vašeg identiteta, pružanje naših usluga i odgovor na vaše upite.
 • Pružanje proizvoda, administraciju i komunikaciju o proizvodima, uslugama, ponudama, programima, i oglašavanju Mastercard-a, financijskih institucija, trgovaca i partnera (uključujući natječaje, nagradne igre i sve ostale marketinške aktivnosti). Ako nam date vaš broj telefona, mogli bismo vas kontaktirati putem automatiziranog telefonskoj pozivnog sustava u mjeri u kojoj to dozvoljava zakon.
 • Stvaranje i objavljivanje poslovnih imenika (koji mogu uključivati poslovne kontakt informacije).
 • Provedbu, procjenu i poboljšanje našeg poslovanja (uključujući razvoj novih proizvoda i usluga, kao što su novi programi koji omogućavaju imatelju Mastercard kartice jednostavnije plaćanje na osnovi informacija koje govore koje značajke se sviđaju vama i našim klijentima, ili proizvodi koji poboljšavaju sigurnost platnih transakcija; upravljanje našom komunikacijom, utvrđivanje učinkovitosti i optimizacija našeg oglašavanja; analiziranje naših proizvoda, usluga, web stranica, mobilnih aplikacija i svih ostalih digitalnih sredstava u svrhu poboljšanja njihovog funkcioniranja; provođenje dubinskih pregleda, kao i računovodstvenih, revizijskih, obračunskih, pomirbenih i naplatnih radnji).
 • Pružanje personaliziranih usluga i preporuka. Primjerice, mogli bismo koristiti vaše osobne podatke kao što je adresa vaše elektroničke pošte i vaša interakcija sa našom web stranicom kako bi analizirali vaše preferencije, zainteresiranost i ponašanje kako bi vam pružili prilagođeni sadržaj kao i najrelevantnije ponude, preporuke i komunikaciju elektronskom poštom vezano za specifične proizvode od Mastercard-a, financijskih institucija, trgovaca, i partnera.
 • Anonimizaciju osobnih podataka te pripremu i dostavljanje izvještaja sa skupnim podacima koji pokazuju anonimizirane informacije (uključujući kompilacije, analize, analitičke i prognostičke modele i pravila, i ostale skupne izvještaje) u svrhu savjetovanja financijskih institucija, trgovaca i ostalih potrošača i partnera vezano za prošle i potencijalne buduće obrasce potrošnje, prijevare, i druge uvide koje se mogu izvesti iz ovih podataka.
 • Procjenu vaše zainteresiranosti za zaposlenje te za kontaktiranje vezano uz moguće zaposlenje u Mastercard-u.
 • Provedbu naših Uvjeta korištenja ili prema potrebi kako bi se ustanovila, provela i obranila zakonska prava.
 • Prema zahtjevima u skladu sa primjenjivim zakonima i propisima, uključujući poštivanje pravila o upoznavanju svog klijenta, sprječavanju pranja novca, suzbijanju korupcije i poštivanju izrečenih zaštitnih mjera zabrane, ili sukladno nalozima suda, tijela kaznenog ili prekršajnog progona ili tijela s javnim ovlastima koje imaju ili tvrde da imaju nadležnost nad Mastercard-om ili Mastercard-ovim podružnicama.
 • Udovoljavanje ustaljenim poslovnim standardima i našim pravilnicima.
 • Za ostale svrhe za koje ćemo dati posebnu obavijest u vrijeme prikupljanja podataka

Ako se nalazite u jednoj od zemalja Europskoga gospodarskog prostora („EEA”) ili u Švicarskoj, mi ćemo obrađivati vaše osobne podatke u gore navedene svrhe kada budemo imali valjanu zakonsku osnovu za njihovu obradu, kao što je to primjerice:

 • Vi ste dali pristanak na korištenje vaših osobnih podataka. Na primjer, mogli bismo tražiti vaš pristanak na korištenje kolačića ili sličnih tehnologija kako bismo vam slali marketinške poruke ili personalizirali našu ponudu, ili za obradu osobnih podataka koji se prema primjenjivom zakonu smatraju osjetljivima.
 • Trebaju nam vaši osobni podaci kako bi vam pružili proizvode i usluge, ili da odgovorimo na vaše upite.
 • Obrada podataka je nužna za udovoljavanje zakonskim ili drugim regulatornim obavezama kao što je sprječavanje i nadziranje prijevara kod platnih transakcija.
 • Mi, ili treća strana, imamo legitiman interes za korištenjem vaših osobnih podataka, primjerice zbog osiguranja i poboljšanja sigurnosti, zaštite i funkcioniranja naših proizvoda i usluga, zbog zaštite od prijevara i sprječavanja istih, te zbog anonimizacije osobnih podataka i provođenja statističke analize.

Nećemo od vas tražiti odluke koje se baziraju isključivo na automatiziranoj obradi podataka a koje proizvode zakonske učinke koji vas se tiču ili značajno utječu na vas, osim ako ste eksplicitno pristali na obradu, kada je obrada nužna za sklapanje ili provedbu ugovora između vas i Mastercard-a, ili pak kada se od nas zakonski zahtijeva da koristimo vaše osobne podatke na ovaj način, primjerice kod sprječavanja prijevara.

Ako nam pružite bilo kakve informacije ili materijale koji se odnose na druge pojedince, vi morate osigurati da je dijeljenje sa nama i naša daljnja uporaba, na način na koji vam je to opisano povremeno, u skladu sa primjenjivim zakonom, tako da biste primjerice morali uredno obavijestiti tog pojedinca o obradi njezinih/njegovih osobnih podataka te dobiti njezin/njegov pristanak, po potrebi i prema primjenjivom zakonu.

Sažetak pregleda

3. Način dijeljenja vaših osobnih podataka

Moguće je da ćemo dijeliti osobne podatke sa:

 • Mastercard sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, našim podružnicama i drugim subjektima unutar Mastercard grupe poduzeća.
 • Pružateljima usluga koji nastupaju u naše ime.
 • Drugim akterima u platnom sustavu, uključujući financijske institucije i trgovce.
 • Trećim stranama u svrhu nadzora i sprječavanja prijevara, ili zbog drugih svrha zahtijevanih zakonom.
 • Trećim stranama čije sadržaje koristite u kombinaciji sa našim proizvodima i uslugama ili uz vaš pristanak.
 • Ostalim subjektima kako je zahtijevano prema primjenjivim zakonima ili u slučaju prodaje ili prijenosa našeg poslovanja ili imovine.

Mi ne prodajemo niti objavljujemo osobne podatke koje prikupljamo o vama, osim kako je opisano u ovoj Globalnoj obavijesti o privatnosti, kako je pojašnjeno tijekom prikupljanja podataka, ili kako je opisano u našoj obavijesti o zaštiti privatnosti koja se tiče pojedinog programa.

Mi prenosimo osobne podatke globalno unutar Mastercard grupe povezanih poduzeća u skladu sa stavkama iz ove Globalne obavijesti o privatnosti ili kako je pojašnjeno tijekom prikupljanja podataka. Ako se nalazite u jednoj od zemalja Europskoga gospodarskog prostora ili u Švicarskoj, mi ćemo transferirati vaše osobne podatke u skladu sa obvezujućim korporativnim pravilima Mastercard-a koja su dostupna ovdje.

Moguće je da ćemo dijeliti osobne podatke sa:

 • Financijskim institucijama i drugim subjektima koji izdaju platne kartice ili trgovcima radi obrade platežnih transakcija i obavljanja ostalih radnji koje vi zatražite.

 • Subjektima koji surađuju sa Mastercard-om ili pomažu Mastercard u pružanju proizvoda i usluga kao što su nadzor i sprječavanje prijevara te usluge identifikacije trećih strana, kako bi se osigurala sigurnost transakcija i našeg sustava obrade plaćanja

 • Kada nastupamo kao pružatelj usluga za treće strane i pružamo im osobne podatke koje obrađujemo u njihovo ime.

 • Sa našim pružateljima usluga koji pružaju usluge u naše ime u svrhe opisane u ovoj Globalnoj obavijesti o privatnosti (ili u obavijesti o zaštiti privatnosti koja se tiče programa). Mi ugovorno zahtijevamo od ovih pružatelja usluga da obrađuju osobne podatke prema našim uputama i kako je potrebno za obavljanje usluga u naše ime ili u skladu sa primjenjivim zakonom. Isto tako, od njih tražimo da se brinu o sigurnosti i povjerljivosti osobnih podataka koje obrađuju u naše ime tako što će primijeniti primjerene tehničke i organizacijske sigurnosne mjere i obavezati na povjerljivost zaposlenike koji obrađuju osobne podatke.

 • Trećim stranama čije sadržaje koristite u kombinaciji sa našim proizvodima i uslugama, uključujući društvene mreže

 • Ostalim trećim stranama na osnovu vašeg pristanka.

 • Kako je zahtijevano prema primjenjivom zakonu ili zakonskom propisu, ili kada smatramo da je objavljivanje nužno za zaštitu vitalnih interesa pojedinaca, za provođenje naših odredaba i uvjeta, sprječavanje nanošenja štete ili financijskog gubitka Mastercard-u, ili vezano za istragu oko potencijalne ili počinjene radnje prijevare ili ilegalne aktivnosti.

 • U slučaju ako prodamo ili transferiramo cijeli ili dio našeg poslovanja ili imovine. Ako dođe do takve prodaje ili transfera, uložiti ćemo razumne napore da uskladimo ponašanje prijenosnika osobnih podataka koje ste nam dali sa načinom koji je u skladu sa našom Globalnom obavijesti o privatnosti. Nakon prodaje ili transfera, možete kontaktirati subjekt kojem smo transferirali vaše osobne podatke vezano za sve upite koji se tiču obrade tih podataka.

Sažetak pregleda

4. Vaša prava i odabiri

Zavisno od zemlje u kojoj se nalazite, mogli biste imati pravo na ili izbor da:

 • Odjavu iz određenih vrsta prikupljanja ili korištenja vaših osobnih podataka, kao što su kolačići i slične tehnologije, korištenje vaših osobnih podataka u marketinške svrhe, i anonimizaciju vaših osobnih podataka za njihovu analizu
 • Pristup vašim osobnim podacima, njihovo ispravljanje, ograničavanje ili protivljenje njihovoj obradi, ili zatražiti njihovo brisanje.
 • Primanje osobnih podataka koje ste nam dali radi njihova prijenosa drugim poduzećima.
 • Povlačenje danog pristanka.
 • Gdje je primjenjivo, uložiti žalbu nadležnom tijelu.

Ako se nalazite u nekoj od zemalja Europskoga gospodarskog prostora ili u Švicarskoj, možete iskoristiti vaša prava na Mastercard portalu “My Data Center” ili možete podnijeti zahtjev na način opisan u dolje priloženom odjeljku “Kako nas možete kontaktirati”.

Ako se nalazite izvan Europskog gospodarskog prostora ili Švicarske možete podnijeti zahtjev na način opisan u dolje priloženom odjeljku “Kako nas možete kontaktirati“.

Vi imate određena prava koja se tiču vaših osobnih podataka koje mi zadržavamo, izbora koje osobne podatke prikupljamo o vama, kako ih koristimo, te načina komunikacije sa vama.

Možete izabrati:

 • Da ne pružite osobne podatke Mastercard-u tako što ćete se suzdržati od obavljanja platnih transakcija ili slanja osobnih podataka izravno k nama. Kada prikupljamo od vas osobne podatke, mi ćemo naznačiti jeli i zašto je nužno da nam ih pružite, kao i posljedice nečinjenja istoga. Ako ne date osobne podatke, nećete imati pristup svim pogodnostima Mastercard proizvoda ili usluga, i mi vam ih nećemo moći pružiti ako su ti podaci nužni da bi to mogli učiniti, ili ako se od nas zakonski zahtijeva prikupljanje podataka kao preduvjet za pružanje ovih proizvoda ili usluga.

 • Za odjavu iz prikupljanja i korištenja određenih podataka koje prikupljamo o vama automatskim putem prilikom vaše posjete našim web stranicama ili tijekom korištenja naših aplikacija. U određenim jurisdikcijama, možete iskoristiti vaš izbor na korištenje kolačića i sličnih tehnologija pomoću alata za pristanak na korištenje kolačića koji se nalazi u donjem desnom kutu na Mastercard web stranicama. Vaš pretraživač vam može reći kako biti obaviješten o i odjaviti se od određenih vrsta kolačića koji se nalaze na vašem uređaju. Znajte da bez određenih kolačića možda nećete moći koristiti sve sadržaje na našim web stranicama, aplikacijama ili online uslugama.

 • Za odjavu iz prikupljanja i korištenja određenih podataka koje prikupljamo o vama automatskim putem prilikom vaše posjete web stranicama trećih strana i komunikacije sa našim oglasima. Mi možemo koristiti pružatelje usluga za postavljanje oglasa na web stranicama trećih strana. Ovi oglasi mogu biti prilagođeni i postavljeni na osnovu korištenja podataka koje smo mi i naši partneri prikupili na našim web stranicama i aplikacijama. Povrh toga, neki naši pružatelji usluga i partneri mogu prikupljati podatke o vašim online aktivnostima u određenom razdoblju i na web stranicama trećih strana kako bi prilagodili i postavili ove oglase. Mastercard oglasi su ponekad objavljeni sa ikonama koje pomažu potrošačima da (a) saznaju više o tome kako se njihovi podaci koriste i (b) iskoriste pravo na izbor koji imaju a tiče se korištenja njihovih podataka. Molimo kliknite ovdje ili, gdje je primjenjivo, na ikonu na našim oglasima kako bi saznali o vašoj mogućnosti za odjavu ili ograničenje korištenja vaše uporabe pretraživača za svrhe oglašavanja.

 • Kako bi nam rekli da vam ne šaljemo marketinške poruke putem elektroničke pošte tako što ćete kliknuti na poveznicu za odjavu u poruci koju primite od nas ili kontaktiranjem na dolje navedeni način. Možete se odjaviti od primanja Mastercard marketinških poruka putem elektroničke pošte tako što ćete kliknuti ovdje.

 • Isključiti anonimizaciju vaših osobnih podataka tijekom njihove analize kliknite ovdje.

U određenim jurisdikcijama, , možete imati pravo na:

 • traženje pristupa i primanje informacija o vašim osobnim podacima koje zadržavamo, ažuriranje i ispravljanje netočnosti u vašim osobnim podacima, ograničavanje ili protivljenje obradi vaših osobnih podataka, šifriranje ili brisanje podataka prema potrebi, ili korištenje vašeg prava na prijenos podataka radi jednostavnog transfera vaših osobnih podataka drugom poduzeću. Povrh toga, možete imati pravo na ulaganje žalbe nadležnom tijelu, bilo u zemlji vašeg prebivališta, radnog mjesta ili tamo gdje se incident dogodio.

 • Povlačenje svih pristanaka koje ste prethodno dali vezano za obradu vaših osobnih podataka, u bilo koje vrijeme i besplatno. Uvažiti ćemo vaše preferencije od tog trenutka nadalje i to neće utjecati na zakonitost obrade prije povlačenja pristanka.

Možete se odjaviti iz određenih vrsta obrade vaših osobnih podataka, primjerice putem naše odjavne web stranice.

U nekim okolnostima ova prava mogu biti ograničena lokalnim zakonima.

Kako biste ažurirali vaše preferencije, zatražili od nas da uklonimo vaše podatke sa naših popisa za slanje poruka, ili podnijeli zahtjev za korištenje vaših prava prema primjenjivom zakonu, kontaktirajte nas na način naveden u dolje priloženom odjeljku "Kako nas možete kontaktirati".

Ako se nalazite u nekoj od zemalja Europskog gospodarskog prostora ili u Švicarskoj, uz mogućnost kontaktiranja na način naveden u dolje priloženom odjeljku “Kako nas možete kontaktirati“, možete koristiti portal “My Data Center” kako bi jednostavnije iskoristili vaša prava.

Ako se nalazite izvan Europskog gospodarskog prostora ili Švicarske, kontaktirajte nas na način naveden u dolje priloženom odjeljku “Kako nas možete kontaktirati“ kako bi jednostavnije iskoristili Vaša prava.

Ako ne ispunimo vaša očekivanja u pogledu obrade vaših osobnih podataka ili ako želite uložiti žalbu na našu praksu zaštite privatnosti, recite nam o tome jer ćemo tako dobiti priliku riješiti problem. Kako bismo vam pomogli oko vašeg zahtjeva, molimo dajte nam sve detalje vezano za problem. Trudimo se pregledati i odgovoriti na sve žalbe u primjerenom roku i sukladno zahtjevima primjenjivog zakona

Za više informacija o APEC certifikaciji i pristupu rješavanja sporova, molimo vas kliknite na TRUSTe žig.

Sažetak pregleda

5. Prijenosi podataka

Mastercard posluje globalno. Moguće je da ćemo transferirati vaše osobne podatke u Sjedinjene Američke Države i druge zemlje koje možda nemaju iste zakone o zaštiti podataka kao zemlja u kojoj ste prvotno dali podatke, ali ćemo zaštiti vaše osobne podatke u skladu sa ovom Globalnom obavijesti o privatnosti, ili na drugi način kako vam je to priopćeno.

Ako se nalazite u zemljama Europskoga gospodarskog prostora, mi ćemo obrađivati vaše osobne podatke u skladu s našim obvezujućim korporacijskim pravilima i drugim mehanizmima za prijenos podataka.

Mastercard pravila privatnosti opisana u ovoj Globalnoj obavijesti o privatnosti, su usklađena s APEC Sustavom Prekograničnih Pravila o Privatnosti. APEC CBPR sustav pruža okvir za organizacije kako bi se osigurala zaštita osobnih podataka koji se prenose između gospodarstava unutar APEC-a Više informacija o APEC okviru možete pronaći ovdje: http://www.apec.org/Groups/Committee-on-Trade-and-Investment/~/media/Files/Groups/ECSG/CBPR/CBPR-PoliciesRulesGuidelines.ashx

Mastercard posluje globalno. Moguće je da ćemo transferirati osobne podatke koje prikupljamo o vama primaocima u drugim zemljama izvan vaše, uključujući Sjedinjene Američke Države, gdje je naše sjedište. Ove zemlje možda nemaju iste zakone o zaštiti podataka kao zemlja u kojoj ste prvotno dali podatke. Kada transferiramo vaše osobne podatke u druge zemlje, štititi ćemo ih na način koji je opisan u ovoj Globalnoj obavijesti o privatnosti, ili kako vam je priopćeno tijekom prikupljanja podataka, ili na način opisan u našoj obavijesti o zaštiti privatnosti koja se odnosi na specifični program.

Mi udovoljavamo primjenjivim zakonskim obavezama koje pružaju primjerenu zaštitu kod prijenosa osobnih podataka u zemlje izvan one u kojoj se nalazite. Primjerice, uspostavili smo i primijenili niz obvezujućih korporativnih pravila (“BCR”) koja su prepoznata od tijela za zaštitu podataka unutar Europskoga gospodarskog prostora kao ona koja pružaju primjerenu zaštitu osobnim podacima koje obrađujemo na globalnoj razini. Kopija naših BCR-a je dostupna ovdje. Moguće je da ćemo transferirati osobne podatke u zemlje za koje je donijeta odluka o primjerenoj zaštiti, koristiti ugovornu zaštitu kod prijenosa osobnih podataka trećim stranama, primjerice standardne ugovorne klauzule Europske komisije ili njihov ekvivalent prema primjenjivim zakonima, ili ćemo se oslanjati na certificiranost trećih stranaka prema europsko-američkim ili švicarsko-američkim okvirima za zaštitu privatnosti, gdje god je to primjenjivo. Možete nas kontaktirati na način opisan u odjeljku “Kako nas možete kontaktirati” dolje ispod kako biste dobili kopiju sigurnosnih mjera koje koristimo kod prijenosa osobnih podataka izvan Europskoga gospodarskog prostora.

Dodatno, Mastercard pravila privatnosti opisana u ovoj Globalnoj obavijesti o privatnosti, su usklađena s APEC Sustavom Prekograničnih Pravila o Privatnosti. APEC CBPR sustav pruža okvir za organizacije kako bi se osigurala zaštita osobnih podataka koji se prenose između gospodarstava unutar APEC-a Više informacija o APEC okviru možete pronaći ovdje: http://www.apec.org/Groups/Committee-on-Trade-and-Investment/~/media/Files/Groups/ECSG/CBPR/CBPR-PoliciesRulesGuidelines.ashx

Sažetak pregleda

6. Načini zaštite vaših osobnih podataka

Primjenjujemo prikladne sigurnosne mjere za zaštitu vaših osobnih podataka te ih zadržavamo samo za ograničeno vrijeme.

Sigurnost vaših osobnih podataka je važna za Mastercard. Posvećeni smo zaštiti podataka koje prikupljamo. Primjenjujemo administrativne, tehničke i fizičke sigurnosne mjere koje štite od slučajnog, nezakonitog ili neovlaštenog uništenja, gubitka, izmjena, pristupa, objave ili korištenja osobnih podataka koje vi pružate ili ih mi prikupljamo. Koristimo SSL šifriranje na nizu naših web stranica sa kojih transferiramo određene osobne podatke

Isto tako, poduzimamo mjere brisanja vaših osobnih podataka ili ih čuvamo u obliku koji ne dozvoljava vaše identificiranje kada oni više nisu nužni za svrhu u koju ih obrađujemo, osim kada smo obvezni prema zakonu čuvati ih na duže razdoblje. Kod utvrđivanja razdoblja čuvanja podataka, uzimamo u obzir različite kriterije kao što su vrsta proizvoda i usluga koje ste zatražili ili su vam pružene, narav i duljina naše veze sa vama, potencijalni nastavak korištenja naših proizvoda ii usluga, učinak na usluge koje vam pružamo u slučaju brisanja određenih podataka koje ste dali ili su vezani za vas, zakonom obvezujuće razdoblje čuvanja podataka te zastara.

Sažetak pregleda

7. Sadržaji i poveznice prema drugim Internetskim stranicama

Možete izabrati korištenje određenih sadržaja zbog kojih surađujemo sa drugim subjektima koji posluju samostalno u odnosu na Mastercard, kao što su društvene mreže i web stranice trećih strana. Mi ne odgovaramo za sadržaj, vaše korištenje istoga, kao ni za prakse zaštite privatnosti tih web stranica

Naše web stranice mogu sadržavati poveznice prema drugim web stranicama radi vaše ugode ili informiranosti. Možemo vam dozvoliti odabir korištenja određenih sadržaja radi kojih surađujemo sa drugim subjektima. Ove web stranice i sadržaji, koji mogu uključivati geo-lokacijske alate i alate društvenih mreža, funkcioniraju samostalno u odnosu na Mastercard, te su kao takvi i jasno prepoznati. Oni mogu imati svoja pravila i obavijesti o zaštiti privatnosti za koja vam savjetujemo da ih pregledate. U mjeri u kojoj bilo koje povezane web stranice ili sadržaji nisu u vlasništvu ili pod kontrolom Mastercard-a, mi ne odgovaramo za njihov sadržaj, bilo kakvu uporabu web stranica, ili za prakse zaštite privatnosti web stranica

Mastercard vam pruža mogućnost dijeljenja, stavljanja poveznice, ili spominjanja stvari na društvenim mrežama vezano za Mastercard proizvode i usluge. Na primjer, možete kliknuti „Sviđa mi se” ponuda na vašem Facebook profilu, ili „tvitati” ponudu na Twitteru. Isto tako, možete odabrati koristiti određene sadržaje na našim web stranicama kojima se može pristupiti putem drugih subjekata, s kojima radi toga surađujemo, a koji inače nisu povezani sa Mastercard-om. Ovim sadržajima, uključujući geo-lokacijske alate, upravljaju treće strane te su kao takvi i jasno prepoznati. Pružatelji usluga društvenih mreža kao što su Facebook i Twitter, te ostale treće strane, su samostalni u odnosu na Mastercard i ne dijele nužno jednaka pravila o zaštiti privatnosti kao i Mastercard. Pregledajte njihove obavijesti o zaštiti privatnosti ako se odlučite na korištenje njihovih usluga. Mastercard se ne može smatrati odgovornim za bilo koje alate društvenih mreža, sadržaj web stranica i aplikacija trećih strana, te njihove uvjete korištenja i prakse zaštite privatnosti.

Sažetak pregleda

8. Ažuriranje Globalne obavijesti o privatnosti

Ova obavijest o privatnosti će biti povremeno ažurirana radi prilagodbe promjenama u našim praksama zaštite privatnosti.

Ova Globalna obavijest o privatnosti će biti povremeno ažurirana radi prilagodbe promjenama u našim praksama zaštite privatnosti. Objavit ćemo vidljivu obavijest na relevantnim web stranicama kako bi vas prije stupanja na snagu obavijestili o svim značajnim ili bitnim promjenama u našoj Globalnoj obavijesti o privatnosti te ćemo navesti na vrhu obavijesti datum najnovijeg ažuriranja. Ako ažuriramo našu Globalnu obavijest o privatnosti, u određenim okolnostima ćemo možda tražiti i vaš pristanak.

Sažetak pregleda

9. Kako nas možete kontaktirati

Možete nam poslati e-mail kao i našem službeniku za zaštitu podataka (Data Protection Officer) na privacyanddataprotection@mastercard.com.

Ako se nalazite u nekoj od zemalja Europskoga gospodarskog prostora ili u Švicarskoj, Mastercard Europe SA je voditelj zbirke osobnih podataka te možete podnijeti vaš zahtjev za pristup vašim osobnim podacima na Mastercard portalu “My Data Center”.

Ako imate bilo kakvih pitanja, komentara ili pritužbi u vezi s ovom Globalnom obavijesti o privatnosti i našim praksama zaštite privatnosti, ili biste željeli ažurirati vaše preferencije vezano za privatnost, pošaljite nam e-mail na: privacyanddataprotection@mastercard.com ili nam pišite na:

Global Privacy Office
Mastercard International Incorporated
2000 Purchase Street
Purchase, New York 10577
Sjedinjene Američke Države

Ako se nalazite u nekoj od zemalja Europskoga gospodarskog prostora ili u Švicarskoj, Mastercard Europe SA je subjekt koji je odgovoran za obradu vaših osobnih podataka. Možete podnijeti vaš zahtjev za pristup vašim osobnim podacima na Mastercard portalu “My Data Center”, ili nam pošaljite e-mail na: privacyanddataprotection@mastercard.com, ili nam pišite na:

Službenik za zaštitu osobnih podataka (Data Protection Officer)
Mastercard Europe SA
Chaussée de Tervuren 198A
B-1410 Waterloo
Belgija

Za upite vezane za vašu Mastercard karticu i vašu kupovinu, trebate kontaktirati vašu financijsku instituciju ili trgovca. Više informacija o tome kako ih kontaktirati možete pronaći na njihovim web stranicama.

Sažetak pregleda