Tokom posljednjih nedjelja i mjeseci, u zavisnosti od toga gdje živite, situacija sa koronavirusom (COVID-19) je postala dio naše nove svakodnevnice. Na dnevnom nivou usvajamo nova pravila - od vlada i organizacija - koja predstavljaju nove izazove sa kojima se susrećemo.

Mastercard pomno prati razvoj događaja kako bi osigurao preduzimanje svih potrebnih koraka da zaštiti svoje zaposlene i da održi neometani rad.

Mi smo tu za vas. Svakog dana, Mastercard mreža vam pomaže da izvučete maksimum iz svakodnevnih aktivnosti, bilo da je to kupovina namirnica ili poklona, pomoć malom preduzeću pri isplati, ili korištenje podataka za pomoć kompanijama i vladama pri donošenju kriznih odluka. A u fokusu svega toga je naša predanost da svaka transakcija bude sigurna, jednostavna, brza i dostupna.

Briga o korisnicima

Ukoliko imate pitanja o stanju na računu ili o izvršenim kupovinama, preporučujemo vam da se obratite finansijskoj instituciji koja vam je izdala karticu. Taj broj je dostupan na poleđini vaše kartice. Pored toga, naš tim za podršku korisnicima je dostupan online, na Twitteru ili putem nekih od naših globalnih brojeva telefona sa besplatnim pozivom.

Prednosti elektronskog plaćanja

  • Prislonite i platite: Beskontaktno plaćanje znači da vaša kartica ne napušta vašu ruku. Jednostavno prislonite vašu karticu ili digitalni novčanik na terminal za plaćanje radi veće brzine, sigrnosti i čistoće.
  • Potpis nije potreban: Uz Mastercard karticu nije potrebno da nosite olovku sa vama, jer potpisi vlasnika kartice nisu potrebni prilikom kupovine.

Sigurnost na prvom mjestu

  • Upozorenje o prevarama: Cyber kriminalci mogu da zloupotrijebe vašu želju za informisanjem o COVID-19 i iskoriste je za lažno predstavljanje za isporuku zlonamjernog softvera. Posjećute samo web stranice koje znate, provjerite da li znate pošiljaoca i nikada ne dijelite privatne informacije.
  • Budite mirni: Zaštićeni ste od neovlaštene kupovine. Ako izgubite karticu ili uočite nepoznate troškove na svojim izvodima, obratite se finansijskoj instituciji koja vam je izdala karticu.

Pomoć zajednici

Pridružili smo se fondaciji The Bill & Melinda Gates Foundation i Wellcome Trust koji rade na tome da pronađu odgovor na epidemiju COVID-19 identifikovanjem, procjenom, razvojem i poboljšanjem liječenja. Pozivamo vas da se pridružite našim naporima u pronalaženju rješenja za ovu situaciju bez presedana.

Radimo na pružanju podrške zajednicama koje su teško pogođene ovom situacijom, prosljeđivanjem donacija zaposlenih tamo gde su najpotrebnije, te finansijskom podrškom organizacijama kao što je fond Kineske organizacije za razvoj žena, lokalnim narodnim kuhinjama u SAD, a donirali smo i 25,000 respiratornih maski bolnicama u Njujorku. Kroz naše partnerstvo sa kompanijom Scholastic, radimo na uspostavljanju online nastavnog plana i programa Girls4Tech za uzrast od 3. do 7. razreda koji je dostupan roditeljima i nastavnicima koji traže dodatni nastavni materijal.